تجربه چیست
همواره در تمامی مراحل تکرارنشدنی زندگی هر فرد، با وقایع اعجابانگیز، آموزههای پرکاربرد و موقعیتهای خاص و متفاوتی مواجه میشود که یا به صورتت ارادی انتخاب نموده تا در ارتباط مستقیم با آن موضوع قرار بگیرد و یا به صورت غیرارادی در مواجه با آن قرار گرفته، که در هر دو صورت اتفاقات جدیدی در زندگی او رخ خواهد داد و فرد در طی فرآیند این تعاملات با شگفتیهای جدیدی آشنا خواهد شد، کشف خواهد کرد و در معرض احساسات بینظیری همچون ترس، هیجان، شادی، نشاط و بسیاری از موارد دیگر قرار خواهد گرفت.
میتوان این نوع از آزمودن و آزمایش کردن جهت احساس کردن و بهره بردن از لحظات، اتفاقات و شرایط ناب زندگی را تجربه کردن نامید؛ که شما در فرآیند تجربه کردن با موضوعات جدید و متفاوت، چالشهای جذاب و ریسکهای متعددی در زندگی مواجه خواهید شد و درسهای فراوانی از این رویارویی خواهید آموخت.
تجربه براساس تأثيرپذيرى و تأثيرگذارى افراد در محيط و فعل و انفعالات موجود در آن به یادگیری عمیق و کسب احساسات جدید و تازه منجر میشود. میتوان چنین عنوان نمود که از طریق تجربه کردن انسان در مسیری قرار میگیرد که تا پیش از آن برای او ناشناخته به حساب میآمد و به مرور زمان و در طول این پروسه، مهارت و دانش خاصی را از فعالیتی مشخص فرا میگیرد و با ویژگیهای مرتبط با آن آشنا میشود.
در طول فرآیند تجربه کردن، فرد در تعاملی دو جانبه با محیط و ابعاد فعالیتی موجود در آن قرار میگیرد و این موضوع سبب میشود شخصيت او در زمینهی مرتبط با آن تجربه، تغيير پيدا کند و در مواردی نیز با احساساتی جدید مواجه گردد. لذا گروهی از تغييرات رفتاری را که حاصل تجربه باشند و تأثير متقابل فرد و محيط در يکديگر را نشان دهند، میتوان یادگیری نامید.
از تجربه برای اشاره به تاثیرگذاری وقایع گذشته، دانش و احساساتی مهم که بر زندگی یا شخصیت یک فرد از طریق اتفاق افتادن و یا انتخاب کردن ایجاد شده نیز استفاده میشود. به خصوص موضوعات مهمی که به صورت مستقیم (توسط خود شخص) یا غیر مستقیم (توسط دیگران) کسب شده باشد و انسان را به سمت مسیری متفاوت سوق دهد و دریچههای جدید و گستردهتری از زندگی را برای او به نمایش بگذارد.
بهطور کلی میتوان گفت تجربه کردن ماجراجویی جذاب و منحصربهفردی است که موجب میشود شما برای اولین بار و یا برای تکرار امری به صورت عمیقتر، بیاموزید، احساس کنید، شگفتزده شوید و در نهایت زندگی کنید و خاطراتی فوقالعاده جذاب و خاص برای خود به ثبت برسانید.
ماجراجویی و ماجراجویان
تمایل به کشف ناشناختههایی پررمز و راز و قدم نهادن هر فرد در راهی متفاوت که شناخت درستی از آن ندارد، نوعی ماجراجویی و تجربهای ماجراجویانه محسوب میشود. سفر کردن و تجربیات مرتبط با سفر نیز به نوعی ماجراجویی بینظیری به حساب میآیند؛ زیرا انسان در طول سفر و بسته به نوع آن با افراد و مکانهای مختلفی آشنا میشود، احساسات و اتفاقات منحصربهفردی را تجربه میکند، از آنها میآموزد و از لحظه لحظهی سفر زندگی که برای هر فرد تنها یکبار اتفاق میافتد بهره میبرد و در نهایت از مسیر طی شده و ویژگیهای آن به عنوان خاطرات زندگی خود یاد میکند.
افراد ماجراجو و کسانی که به ماجراجویی علاقهمندند دارای خصوصیات مشترکی همچون انرژی بالا، ریسکپذیری، سازمان دهی و توانایی تحلیل و استدلال هستند. این دسته از افراد از پرداختن به امور پیچیده لذت میبرند و گاه به خیالپردازی در ارتباط با موضوعات و مسائل متفاوت تمایل نشان میدهند. عمده افراد ماجراجو بسیار خلاق، مستقل، پیشرو و تا حدودی اندیشمند و محتاط هستند تا بتوانند در هنگام تجربه نمودن هیجان و شگفتیهای تجربیات انتخابی خود، به بهترین صورت ممکن و بدون هیچ گونه آسیبی به کشف ناشناختهها بپردازند و در طولانی مدت از انجام آنها به وجد آیند.
ماجراجویان علایق و سلایق فراوان و متفاوتی دارند؛ از رفتینگ تا کوهنوردی، از پاراگلایدرسواری تا ماهیگیری، صخرهنوردی و بسیاری از فعالیتهای دیگر از تجربیات ماجراجویان در ارتباط با طبیعت به حساب میآید که علاوه بر اینکه سبب میشود تا این دسته از افراد با زیباییها و جلوههای موجود در طبیعتی بکر آشنا گردند، با احساسات متفاوتی همچون هیجان، آرامش، ترس و لذت به صورتی عمیق نیز مواجه شوند. افراد ماجراجو همواره سعی میکنند خطر کنند اما جوانب احتیاط را هم رعایت نمایند، عموم آنها در موارد اضطراری نگران و وحشتزده نمیگردند و سعی میکنند با حفظ آرامش و بکارگیری خلاقیت خود محدودیتها را از میان بردارند، به طور کل میتوان به این نکته اشاره نمود که ماجراجویان در حال زندگی میکنند، از گذشته درس گرفتهاند و برای آیند برنامهریزی دارند اما تمرکز اصلی زندگی آنها بر لحظات حال حاضر قرار گرفته و همین موضوع سبب شده تا نگاه آنها به زندگی همچون گنجی باشد که آن را در لحظه و اکنون پیدا کرد، یاد گرفت و با اندیشمندی از سختیها و تلخیهای آن گذر نمایند و احساساتی ناب و بیهمتایی را تجربه نمایند. کسانی که به تجارب جدید و سبکهای متفاوتی از زندگی بسیار اشتیاق دارند، به زیباییها علاقه فراوانی نشان میدهند، تخیلات قویتری نسبت به سایرین دارند و با شرایط متفاوت آسانتر کنار میآیند در زمره ماجراجویان قرار میگیرند.
تجربه سفرهای ماجراجویانه
سفرهای ماجراجویانه و تجربه نمودن آنها بهترین نوع گردشگری برای افراد ماجراجو محسوب میشود. زیرا این دسته از افراد همواره به دنبال کشف ناشناختهها و تجربیات جدید هستند. تجربیات ماجراجویانهای که در قالب سفر و گردشگری در دل طبیعت بکر و زیبا به دست میآیند، علاوه بر اینکه برای گردشگران ماجراجو هیجان، شگفتی و احساسهای تازه به ارمغان میآورند، تأثیرات مثبت و منفی متفاوتی نیز بر اقتصاد یک جامعه و محیط زیست یک منطقه خواهند داشت؛ بنابراین در این زمینه شناخت و فرهنگسازی مناسب جهت افزایش تأثیرات مثبت و کاهش اثرات منفی هرگونه تجربه جدیدی در طبیعت احساس میشود.
تجربیات سفرهای ماجراجویانه در برخی از موارد به تعامل و شناخت طبیعت یا فرهنگ یک منطقه مرتبط میشود؛ اما امکان دارد که در برخی از موارد دیگر به صورت سفر فعالیتی شکل بگیرد و شامل فعالیت فیزیکی خاصی همچون کایکرانی گردد. برخی از فعالیتهای مرتبط با ماجراجویی شامل فعالیتهای زمینی، هوایی، آبی و یا ترکیبی از آنها میشود که در صورت رعایات اصول ایمنی، تجربیات بسیار شگفتانگیز و رویایی خواهند بود. از دیگر عوامل تأثیرگذار بر تعریف گردشگری ماجراجویانه و تجربیات وابسته به آن میتوان به ویژگیها و خصوصیات افراد شرکتکننده و ادراکات، نظرات و نگرش آنها نسبت به ماجرا و تجربهی مورد نظر اشاره نمود. میزان ماجراجویی افراد در سفرهای گوناگون بر اساس ادراکات فردی هر شخص نسبت به خطر، ریسکپذیری و شیوههای ماجراجویی در سفر سنجیده میشود که نقش تأثیرگذاری تجارب پیشین و پیش زمینه افراد درخصوص اینگونه سفرها و انواع آنها را در مواجهه با این موضوع نمیتوان نادیده گرفت.
انواع گردشگری ماجراجویانه
گردشگری ماجراجویانه یکی از هیجانانگیزترین، فراموشنشدنیترین و متفاوتترین تجربیات و احساسات زندگی هر فردی به حساب میآید که بسته به مقصد سفر و فعالیتهای در نظر گرفته شده در آن به دو گروه سخت (مخاطرهآمیز) و نرم (آرام) تقسیم میگردد.
در سفرهای ماجراجویانه مخاطرهآمیز، فعالیتهای فیزیکی چالشبرانگیز و ریسکپذیری، مهمترین عوامل جهت اقدام به این نوع گردشگری و تجربه نمودن آن میباشند. در دستهی دشوار یا سخت اینگونه از گردشگری ماجراجویانه، لازم است افراد ماجراجو حتما به صورت کامل آموزشها و مهارتهای مرتبط با فعالیتهای درون سفر را توسط لیدرهای ماهر و مجرب فرا بگیرند و در شرایط مناسبی از آمادگی روحی و فیزیکی قرار بگیرند. برای مثال این گروه از افراد ماجراجو باید توانایی کافی را جهت صخرهنوردی و پاراگلایدرسواری در ارتفاع بالا و شرایط دشوار کسب نموده و در مواجه با خطرات احتمالی از عهده شرایط با موفقیت برآیند و توانایی دفاع از خود را داشته باشند. از انواع پرطرفدار گردشگری ماجراجویانه نوع دشوار یا مخاطرهآمیز میتوان به موجسواری، غارنوردی، یخ نوردی، رفتینگ، دوچرخه سواریکوهستان، بانجی جامپینگ، صخره نوردی و کوهنوردی در سطح سخت اشاره نمود؛ که افراد شرکتکننده در اینگونه سفرات باید از میزان بالای هر گونه خطری و احتیاج داشتن به تجربه پیشین و مهارتهای بسیار، جهت مقابله و رویارویی با نتایج غیر منتظره، آگاهی کافی داشته باشند و در صورت نداشتن شناخت و توانایی قابل قبول در این زمینه تحت نظارت و آموزش سرپرستها و مربیان کارآزموده و با تجربه به اینگونه فعالیتها بپردازند.
در مقابل گردشگری ماجراجویانه نوع سخت، سفرهای ماجراجویانه آرام یا نرم قرار گرفته است. برای این نوع از گردشگری لزوم فراگیری آموزشها و مهارتهای پیشرفته در زمینه فعالیتهای موجود در هرگونه سفری احساس نمیگردد و با کسب دانش، اطلاعات و مطالعات کافی میتوان به شناخت کافی از مقصد مورد نظر و ویژگیهای آن و نحوه برخورد با آنها دست یافت و تجربیاتی جدید را کشف کرد. در اینگونه از سفرها خطرهای واقعی چندانی در کمین افراد نیستند و با رعایت موارد ایمنی حتی نیاز به داشتن تجربه پیشین نیز در این نوع ماجراجویی ضرورت ندارد و بیشتر به مسائل فرهنگی و زیست محیطی ارتباط مییابد. از انواع پرطرفدار و رایج گردشگری ماجراجویانه نرم میتوان به اسنورکلینگ، پیادهروی و طبیعتگردی در محدودههای ناشناخته و بکر، اسب سواری، دوچرخه سواری در سطح سبک و متوسط و غواصی در آبهای آرام اشاره نمود؛ که هر فرد با تجربهی هریک از این موارد احساس آرامش و نشاطی وصفناشدنی را از دل طبیعت دریافت خواهد کرد و در جریان زندگی، دوباره با انرژی مضاعف و روحیهای مثبتتر از لحظات خود لذت خواهد برد.